27.03.2023

De manier waarop we media consumeren verandert snel: we bekijken video’s waar en wanneer we maar willen via ons favoriete scherm. Videostreamingplatformen hebben de kwaliteitsstandaard voor inhoud en gebruikservaring verhoogd. We luisteren meer en meer naar de radio. De marketing- en mediastrategieën van adverteerders worden complexer en performance marketing wint aan belang. 

In die context heeft Guillaume Collard, sinds 9 maanden CEO van RTL Belgium, een nieuwe strategische roadmap voor RTL uitgetekend. De ambitie? De favoriete inhoud van Franstalige Belgen creëren en uitzenden via een driedelige missie: entertainen, informeren en samenbrengen. Om die ambitie waar te maken, werden drie strategische prioriteiten bepaald:

 • De merkwaarde versterken
 • De inhoudelijke strategie boosten
 • De digitale transformatie versnellen

De merkwaarde versterken

Het versterken van de RTL-merken is cruciaal in de missie om er "power brands" van te maken, d.w.z. sterke merken in twee werelden (on- en offline).

Op dinsdag 28 maart onthulde RTL Belgium haar nieuwe structuur, met als doel frisheid en moderniteit doorheen alle RTL-merken te brengen.

De evolutie toont aan hoe RTL verandering omarmt, met meer impactvolle en aantrekkelijke mediamerken en content via een consistente, coherente en eenvoudige identiteit als basis. Met een transversale visie zijn we erin geslaagd om de relevantie en complementariteit van de merken te versterken, zonder de specifieke kenmerken van elk merk uit het oog te verliezen. De geboorte van deze nieuwe visuele identiteiten gaat hand in hand met de uitrol van de allereerste transversale communicatiecampagne in de geschiedenis van RTL Belgium. De slogan kunnen we samenvatten in drie woorden en zeven letters: "on est là" (“we zijn er”).

Philippe Jaumain, Marketing & Communication Director :
"Door onze merkstructuur te versterken, wint RTL aan herkenbaarheid en aantrekkingskracht. Dat zal op haar beurt onze leiderspositie in het Belgische medialandschap verstevigen. Met een duidelijke en herkenbare identiteit trekken we de aandacht van ons publiek en kunnen we ons efficiënter bewegen in het digitale tijdperk. Onze campagne toont aan dat we bij iedereen aanwezig willen zijn, altijd en overal. We zijn er op elk scherm, in elke zak en in elk oor. We waren er gisteren, we zullen er morgen zijn en we zijn er vooral vandaag doorheen het dagelijks leven van elke Belg. We vermaken en informeren ons publiek en we brengen hen samen rond hun favoriete inhoud. “We zijn hier” is geen reclameslogan, maar een uitdrukking ontleend aan het dagelijks taalgebruik die verwijst naar één van de kernwaarden van RTL: nabijheid. De RTL-merken moeten in het midden van de maatschappij staan, dichtbij de mensen.

De inhoudelijke strategie boosten

Het aanbieden van premium en lokale content is prioritair voor de RTL-merken. Dat gebeurt in een logica van complementariteit:

Voor RTL tvi wordt specifiek gefocust op :

 • Lokaal entertainment (La meilleure friterie, Mariés au premier regard, Cache Cash, Le Convoi)
 • Nieuws & infotainment (RTL info Signatures, Indices, Au commissariat, Face au juge)
 • Grote evenementen (Top Gun Maverick, grote sportevenementen, enz.)
 • En breaking content (Top Chef of Les Traîtres)

Bij RTL club vind je vanaf nu sensatie doorspekt met sport en blockbusters.

RTL plug neemt de feel good niche over en komt dichter bij de wereld van Radio Contact: lichtere inhoud om ons jonge (en minder jonge) publiek te entertainen.

RTL Sport wordt RTL sports, in het meervoud. Dit detail, verre van onbelangrijk, wijst op de komst van nieuwe disciplines: wielrennen (Giro), tennis, boksen, cage warriors, enz. Daarnaast voegen we ook een format gewijd aan sportdocumentaires (Docs de sports), met bijvoorbeeld Lewis Hamilton, Diego Maradona, Roger Federer, Lionel Messi, Kobe Bryant, Cristiano Ronaldo, enz., aan het aanbod toe. Last but not least is RTL België vanaf vandaag ook officieel mediapartner van de RBFA - Red Devils & Red Flames. Bestaat er een betere manier om de verwachtingen van alle sportfans in te lossen?

bel RTL transformeert en vindt zichzelf vanaf vandaag heruit met de belofte om dé radio van morgen te worden: een zender die informeert, bedient, laat lachen, vermaakt, in een goed humeur brengt, prikkelt en ontroert.

Concreet kan je bij bel RTL vanaf 1 april terecht voor het volgende:

 • Het duo Sandrine Dans en Thomas de Bergeyck wekt en informeert je tussen 7u en 9u ‘s ochtends in bel RTL Matin.

 • Je nieuwsafspraak, bel RTL Soir van 18u tot 19u, heb je vanaf nu met één van de grote stemmen van bel RTL: Philippe Callet. Om 18u12 brengen we elke weekdag ook het nieuwe RTL sports.

 • Marc Ysaye dompelt je van maandag tot en met donderdag, tussen 19u en 20u, onder in de wereld van de beste rockklassiekers.

 • In bel RTL Weekend verwelkomt Frédéric Bastien elke zaterdag tussen 8u30 en 9u een bekende persoonlijkheid. Hoewel bekend bij het grote publiek blijft de identiteit een goed bewaard geheim… Benieuwd wie de spits afbijt? Stem zaterdag 1 april af en kom het als eerste te weten.

Een nieuw weekendprogramma betekent ook nieuwe partnerships. Verwacht je aan concerten van internationale topartiesten zoals Madonna, Elton John en Mylène Farmer.

Deze evenementen gaan bovendien door in gloednieuwe studio's die de teams nieuwe mogelijkheden bieden op het vlak van innovatie, digitalisering en de productie van content.

 

De digitale transformatie versnellen

De groei van digitale platformen stopt niet: we kijken naar meer content en we kijken ook langer. RTL play wil de BVOD-referentie in het Zuiden van het land worden door de distributie en gebruikerservaring te verbeteren. In de toekomst leggen de productieteams van RTL play nog meer nadruk op de productie van exclusieve premium content (nieuwe premiumseries zoals Killing Eve), lokale content, zoals de spin-offs van Mariés au Premier Regard, "Planqués" of Smartphone en avant-premières, zoals Top Chef, in preview te bekijken op RTL play.  

RTL info laat zich niet uit het veld slaan, met een gloednieuwe website en een volledig vernieuwde applicatie sinds eind januari, met onder meer gepersonaliseerde content en videoafspraken. De knop Alertez-Nous symboliseert de verbondenheid die RTL info met zijn publiek onderhoudt door elke dag de zaken te belichten die onze burgers bezighouden, in vraag stellen en uitdagen.


Thierry Hugot - Directeur commercial & marketing du Groupe Rossel - Rossel Advertising
"Door zijn investeringen in lokale inhoud op te voeren, zijn merken en zijn digitale strategie te versterken en zijn engagement voor nabijheid te verduidelijken via zijn nieuwe baseline "on est là", beantwoordt RTL Belgium aan de vraag van zijn publiek en adverteerders naar sterke en krachtige lokale alternatieven. Deze nieuwe roadmap is een perfecte aanvulling op het Proximity at Heart" dat Rossel Advertising heeft aangenomen."

onestla-article.png