07.01.2021

Groupe Rossel koopt de aandelen terug van het bedrijf Mass Transit Media (MTM) dat tot nu toe ook in handen was van de Nederlandstalige mediagroep Mediahuis.

MTM, uitgever van de tweetalige krant Metro, kan zo profiteren van sterkere synergieën dankzij de ondersteuning van Groupe Rossel. De titel Metro - de laatste dagbladtitel met nationale dekking - wordt in beide landstalen uitgegeven door het bedrijf MTM en is tot op vandaag in eigendom van de Belgische mediagroepen Mediahuis en Groupe Rossel.

Metro is een titel die van bij de start met succes zijn unieke karakter weet te verdedigen. De krant bereikt als doelgroep voornamelijk jonge stedelijke volwassenen en dit in de belangrijkste Belgische metropolen. Het is door de distributie aan pendelaars van zowel de papieren versie als de digitale versie, dat Metro een unieke en trouwe doelgroep heeft uitgebouwd en zo uitgroeide tot het mobiele medium bij uitstek. Metro bereikt dagelijks 788.000 lezers en heeft meer dan 1.400.000 bezoeken per week op de sites Metrotime.be en Zita.be.

Groupe Rossel is ervan overtuigd dat de mobiliteitsuitdagingen in onze grote steden de ontwikkeling van ons openbaar vervoer kracht zal bijzetten. Dit biedt ongetwijfeld nieuwe kansen voor Metro bij pendelaars en jonge stedelijke volwassenen.

Sinds 2003 zijn de aandeelhouders van MTM Groupe Rossel en ook de Nederlandstalige Regionale Uitgeversgroep NV (RUG) die later Concentra Media en vandaag Mediahuis NV werd.

Om de digitale transformatie aan te gaan, heeft Metro meer dan ooit de ondersteuning nodig van een krachtige en diverse mediagroep. Dankzij deze steun kan Metro ten volle profiteren van synergieën op het gebied van digitale vaardigheden, investeringen en organisatie. Om deze reden heeft de Groupe Rossel beslist om de MTM-aandelen van Mediahuis over te nemen. Een joint venture kon deze steun niet aanbieden aangezien Mediahuis vandaag eerder inzet op groei door buitenlandse overnames.

Groupe Rossel wil – net als voor zijn andere titels - de digitale transformatie van Metro versnellen door het toegang te geven tot zijn tools en gedeelde diensten.

De afgelopen jaren heeft onze groep een uitzonderlijke groei doorgemaakt met de acquisitie van nieuwe sterke merken in België, Nederland, Ierland en Luxemburg. Deze groeistrategie vereist ook dat we bepaalde keuzes maken om ons merkenportfolio te optimaliseren. We zijn soms genoodzaakt afstand te nemen van merken zoals Keesing, Irish Daily Star en nu ook Metro. We zijn er echter van overtuigd dat Metro onder het bestuur van Rossel alle groeikansen zal terugkrijgen”, legt Paul Verwilt, COO van Mediahuis, uit.

Van onze kant zijn we verheugd om het Metro-avontuur verder te zetten. We zijn overtuigd van het belang dat we in België hebben om in onze mediagroep een specifiek medium gericht op jonge stedelijke volwassenen op te nemen. Ze vormen een dynamische en mobiele bevolking, met wie het nodig is om rechtstreeks te kunnen spreken met sterke media die aan hen zijn toegewijd" legt Bernard Marchant, CEO van Rossel.

Monique Raaffels, de Algemeen Directeur van MTM, zal met haar team de leiding behouden en de continuïteit van de titel verzekeren.