Video Observer 2023: Franstaligen besteden dagelijks 05u37 voor hun schermen!

RTL Belgium heeft de derde editie van haar Video Observer gepubliceerd, de toonaangevende studie die onze videogebruiksgewoonten op digitale of lineaire platforms zoals live televisie, time-shifted viewing (TSV), video-on-demand platforms, sociale media en meer in detail analyseert.
In 2023 besteden Franstalige Belgen tussen 18 en 64 jaar gemiddeld 5 uur en 37 minuten per dag aan het bekijken van verschillende soorten video's. Dit omvat zowel live- of time-shifted televisieprogramma's als video's beschikbaar op gratis of betaalde streamingplatforms, inhoud gedeeld op sociale media, YouTube-video's, gedownloade inhoud, dvd's en zelfs films die in de bioscoop worden vertoond.
De studie, die nu gegevens beslaat van 2018 tot 2023, stelt ons in staat om de evolutie van ons gedrag ten opzichte van deze media in de loop der tijd te volgen.
Tijdens de pandemieperiode van 2020 tot 2021 hebben we een aanzienlijke toename van de totale kijktijd waargenomen, met een stijging van 37 minuten per dag tussen 2018 en 2021. Deze groei wordt grotendeels toegeschreven aan de opkomst van subscription video-on-demand (SVOD) diensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. SVOD heeft echter andere vormen van videogebruik niet vervangen; het heeft zich toegevoegd aan wat al werd geconsumeerd, wat heeft bijgedragen aan de algehele stijging van de tijd besteed aan het kijken naar video's.
Sindsdien is de situatie gestabiliseerd, met een lichte daling van de kijktijd in 2023, wat neerkomt op een afname van 7 minuten ten opzichte van 2021. De enige opvallende veranderingen hebben betrekking op hoe televisieprogramma's worden geconsumeerd, met een voorkeur voor time-shifted viewing (TSV). Alle andere soorten video's blijven stabiel, en SVOD groeit niet meer significant.
Wat betreft de dekking van de bevolking, ziet live televisie haar dagelijkse kijkerspubliek lichtjes dalen ten gunste van broadcaster video-on-demand (BVOD), zoals RTL Play en Auvio. In 2023 bereikt de totale televisie (Live + TSV + BVOD) een dagelijks bereik van 76,4% onder de bevolking tussen 18 en 64 jaar, waardoor het het meest geconsumeerde videomedium is, ver voor andere platforms.
In termen van de videomediakijkdelen domineert televisie (lineair + digitaal) met 197 minuten kijktijd per dag, wat 58% van de totale kijktijd vertegenwoordigt.
Er zijn ook significante sociaal-demografische verschillen:
- Mannen consumeren meer online video's dan vrouwen.
- Sociale groepen 5 tot 8 besteden meer tijd aan het bekijken van video's dan groepen 1 tot 4, vooral live televisie.
- 18-24-jarigen geven de voorkeur aan video's op sociale media en op hun smartphones, terwijl televisie nog steeds 39% van hun kijktijd vertegenwoordigt. Vanaf 25 jaar verandert hun gedrag, en 25-34-jarigen beginnen meer de voorkeur te geven aan televisie-inhoud, die nu 43% van hun kijktijd uitmaakt. Deze trend versterkt zich bij 35-44-jarigen (55% van de kijktijd gewijd aan televisie), 45-54-jarigen (68%) en 55-64-jarigen (80%).
De studie onthult dat de meeste van onze videobekijkactiviteiten thuis plaatsvinden (76%), voornamelijk 's avonds. Televisie blijft het favoriete scherm, gebruikt in 54% van de gevallen, gevolgd door de computer (18%) en de smartphone (17%). Smartphones worden voornamelijk gebruikt voor "short form" video's op internet, terwijl thuis televisie de voorkeur heeft voor live- of time-shifted televisie-inhoud, die volgens tal van eerdere studies meer aandacht krijgt voor reclame.
Wat betreft adverteren, besteden 18-64-jarigen ongeveer 20 minuten per dag aan videoadvertenties. Van deze tijd wordt 88% (18 minuten) besteed aan advertenties op televisiekanalen (live tv, time-shifted tv of BVOD-platforms). Internetvideo's (zoals YouTube) vertegenwoordigen 7% van de advertentievolume, terwijl sociale media 5% bevatten. Deze dominantie van televisiereclame is ook merkbaar bij jongeren, waar 76% van de reclameconsumptie door 18-34-jarigen afkomstig is van televisieaanbiedingen.
Wat betreft de belangrijkste mediamerken benadrukt de studie dat grote televisiezenders, aangevuld met hun digitale platforms, de meest aantrekkelijke blijven. Bovendien genieten ze van aanzienlijk meer aandacht voor reclame dan "short form" video's die op sociale media en internet worden uitgezonden.
Deze studie werd uitgevoerd voor RTL Belgium door Kantar in mei 2023, onder een representatieve steekproef van 2300 Franstalige individuen tussen 18 en 64 jaar.